Cu Fujifilm X100T pe Munții Baiului și Șaua Strunga

De vreo trei săptămâni sunt fericitul posesor al unei bijuterii tehnice, un aparat foto compact ce dispune de un senzor CMOS de tip APS-C (23.6mmx15.6mm) de 16.3MP, așa cum multe camere digitale DSLR entry-level și de amatori au, doar că într-un corp mult mai mic și cu un aspect retro.

Fujifilm X100T este cel de-al 3-lea model din seria X100 de la Fujifilm, o gamă de aparate compacte foarte performante ce s-a bucurat de un imens succes de-a lungul anilor. În toamna se vor împlini 7 ani de la lansarea primului model (X100), iar ce de-al 2-lea, X100S, a venit cam 2 ani și patru luni mai târziu cu multe îmbunătățiri.

X100T a fost lansat ceva mai repede decât se așteptau cei care au făcut deja upgrade de la modelul X100 la X100S, cam prin septembrie 2014, și este superior precedentului în multe aspecte. De exemplu, Fujifilm X100T este prima camera digitala din lume ce dispune de un vizor electronic de tip rangefinder, cum găsim numai la aparatele vechi de prin anii ’50.

Nu intru în prea multe detalii tehnice pentru că cei care cunosc seria Fujifilm X100 știu de ce sunt în stare aceste „bijuterii”, iar pe cei care nu au habar despre ele și vor sa afle mai multe informații îi invit să viziteze pagina producătorului. Eu am descoperit recent acest aparat și, deși nu aveam cine știe ce așteptări, mărturisesc ca am fost plăcut impresionat de multitudinea funcțiilor de care dispune.

Foarte mulți fotografi îl folosesc pentru fotografie de stradă, dar este un aparat perfect pentru călători și aproape orice altă ocazie unde nu este nevoie de un DSLR de vârf. Într-adevăr, prețul unui Fujifilm X100T este discutabil, pentru că la cât costă unul nou în magazin mai bine îți cumperi un model DSLR profesionist, cum ar fi Nikon D610 sau Canon 6D, evident, fără obiective.

Fujifilm X100T vine cu un obiectiv fix, de 23mm (echivalent a 35mm pe un aparat de tip full-frame), deci prețul chiar nu se justifică. În ciuda acestui fapt, cu puțin noroc, poți să găsești un exemplar bine întreținut pe unul din multele site-uri de vânzări de pe la noi, la un preț modest, așa cum am găsit și eu.

Dar, înainte de a-l cumpăra, vă recomand să împrumutați unul de la un prieten, sau să citiți câteva dintre recenziile făcute de profesioniștii în domeniu. La începutul lui martie urma să merg într-o mini-excursie de 1 zi și jumătate prin Munții Baiului și Șaua Strunga cu un grup de prieteni; am avut noroc sa găsesc un Fujifilm X100T chiar cu o zi înainte.

Pe drum, am avut destul timp să mă familiarizez cu aparatul. Chiar dacă nu are protecție pe timp de ploaie, iar temperatura de operare recomandată de Fujifilm este de până la 0 grade Celsius, am reușit să fac câteva fotografii pe o vreme deloc prietenoasă, cu vânt puternic și temperatură de vreo -3 grade.

Vă invit să vedeți mai jos fotografiile realizate de mine cu Fujifilm X100T, și, de asemenea, să citiți articolul scris de Ana despre această nouă aventură pe meleagurile țării noastre. În ordinea afișată, fotografiile sunt făcute la pensiunea unde am fost cazați, restaurantul unde am poposit după tura pe Munții Baiului, Castelul Cantacuzino, Cabana Padina și Șaua Strunga.

Personal mă declar extrem de mulțumit de acest aparat foto!

Lasă un răspuns